Shared eller managed hosting?

Informasjon

Artikkel av: Aron

Categories

Shared hosting eller managed hosting for WordPress?

Det kan være vanskelig å velge hvilken hostingtjeneste du skal bruke når det finnes så mange forskjellige alternative og leverandører. Noen av de viktigste faktorene en må tenke på når man velger hostingtjeneste er hurtighet, lagringsplass, sikkerhet og oppetid.

I denne komplette guiden går vi gjennom fordelene og ulempene med både shared hosting og managed hosting. 

Hva er shared hosting?

Shared hosting er en rimelig og billig løsning der dine sider deler serverressurser med andre nettsider på samme server. Det betyr altså at du ikke får en server for deg selg, men at du deler serverkraften med andre som bruker shared hosting.

Hva du kan installere på en shared hosting-løsning varierer, men de fleste har en «1-click WordPress innstaller» som gjør det lett for deg å sette opp og komme i gang med Wordress.

Fordeler med shared hosting:

 • Prisen: Du betaler mindre for shared hosting, noe som gjør det gunstig for mindre bedrifter eller privatpersoner
 • Flere nettsider på samme konto: De fleste leverandører av shared hosting gir deg muligheten til å ha flere nettsider på samme abonnement.
 • E-post løsning: De fleste leverandører tilbyr også gratis e-post løsning om du velger shared hosting. Det vil si at du kan lage e-post kontoer med ditt eget domene.
 • Kan brukes til mer enn WordPress: Shared hosting er ikke kun dedikert til WordPress, men kan også brukes til andre content management systems (CMS) som for eksempel
 

Ulemper med shared hosting

 • Du må dele serverkraft: Problemet ved å dele serverkraft med andre, er at noen misbruker serverkraften. De gjør at din nettsides hastighet blir påvirket.
 • Dårligere ytelse: Det trenger ikke å være noen som misbruker serverkraften for at din nettside er treigere. Generelt så pleier shared hosting å gi dårligere ytelse til din nettside, nettopp fordi du deler serverkraft med mange andre.
 • Leverandøren kan ta ned nettsiden din: Mange leverandører tilbyr «ubegrenset med ressurser», men dette er som regel ikke helt sant. Bruker du veldig mye lagringsplass eller andre ressurser kan leverandøren ta ned din nettside.
 • Manuell optimalisering: Med shared hosting må du optimalisere nettsiden din selv ved bruk av forskjellige plugins. I vårt Reinforce Optimizer kurs går vi gjennom hvordan du kan optimaliser din nettside selv. Fortsatt er som regel nettsiden litt treigere enn ved managed hosting.
 

Hva er managed hosting?

Managed hosting er rettet spesifikt mot WordPress og kommer ofte med flere funksjoner rettet mot optimalisering av din WordPress nettside. Du får for eksempel som regel sikkerhetsløsninger, backupløsninger og optimaliseringsløsninger som gjør din WordPress nettside bedre.

Fordeler med managed hosting:

 • Raskere nettside: Dette er kanskje den viktigste faktoren, ettersom hastighet på nettside er en av Google sine faktorer for å rangere nettsider. De som er høyest på en search engine result page (SERP), får i gjennomsnitt 31,7% av alle klikkene imens resultater på side 2 i Google får 0,78% av klikkene (i følge Backlinko).
 • Sikrere nettside: Ettersom alt er tilrettelagt for WordPress, er det lettere å holde siden sikker og enklere å vedlikeholde.
 • Nettsiden vil takle kraftig vekst: Si at du kjører en veldig effektiv annonse på Facebook som genererer ekstremt mye trafikk til din nettside, da er det kritisk at hostingtjenesten din takler dette. Med managed hosting vil den takle dette bedre enn med shared hosting.
 • Innebygget Content Delivery Network (CDN): De fleste managed hosting løsningene tilbyr innebygget. Det gjør at nettsiden din lastes inn raskere på tvers av kloden. Du kan også bruke CDN med shared hosting løsning, men det krever litt mer for å sette det opp. Du kan lese mer om CDN her.
 

Ulemper med managed hosintg:

 • Prisen: Prisen på managed hosting er som regel alltid høyere enn shared hosting løsninger.
 • Begrensinger på antall nettsider: De fleste som tilbyr managed hosting har begrensinger på hvor mange nettsider du kan ha tilkoblet hvert abonnement. Om du skal ha flere nettsider kan det fort bli dyrt.
 • Du er begrenset til WordPress: Om du bestemmer deg for å endre CMS må du også endre abonnement, ettersom managed hosting kun er rettet mot WordPress.
 

Hvilken løsning passer deg?

Det er ingen løsning som er rett eller galt, det handler mer om dine prioriteringer. Mange oppstartsbedrifter med mindre budsjett går for shared hosting, mens de som ønsker best resultat går for managed hosting.

Hvorfor velge shared hosting over Managed hosting?

 • Har du en liten nettside med lite besøkere får du som regel god nok server til å håndtere trafikken, og du sparer penger på å velge shared hosting i stedet for managed hosting.
 • Om du er fornøyde med en helt grei ytelse så bør du også heller velge shared hosting.
 • Bruker du litt tid på å sette deg inn i hvordan WordPress fungerer, så kan du gjøre ganske mye av optimaliseringen selv. Da kan også shared hosting være en god løsning for å spare penger.
 

Hvorfor velge managed hosting over shared hosting?

 • Du slipper å tenke på noe som helst, og kan heller fokuserer på å videreutvikle din egen bedrift. Hostingleverandøren tar seg av optimalisering og sikkerhet.
 • Har du høy trafikk anbefaler vi managed hosting for å kunne takle trafikken bedre, slik at dine besøkende får en god opplevelse når de besøker din nettside.
 • Ønsker du raskest mulig nettside er managed hosting løsningen å gå for. Husk at en av Googles rangeringskriterier er nettsidehastighet.

Oppsummering

Både shared hosting og managed hosting er gode alternativer når det kommer til å hoste din egen wordpress nettside. Begge har egne fordeler og ulemper.

Shared hosting er billigere en managed hosting, men er ofte treigere og mangler funksjoner som automatiserer optimalisering av nettsiden din. Managed hosting fungerer veldig bra for de som vil holde det enkelt og som heller ønsker å bruke tiden sin på å jobbe med egen bedrift.

Det varierer selvfølgelig hva de forskjellige leverandørene tilbyr. Noen shared hosting leverandører tilbyr også automatisk back-up for eksempel, men gjennom denne guiden har vi tatt utgangspunkt i typiske standarder innen shared hosting og managed hosting.


Hvilken leverandør skal jeg velge?

Dette kommer veldig an på ditt behov. Det er greit å velge en leverandør som oppfyller dine krav, men det er ikke vits å bruke mer penger enn nødvendig heller.

Ønsker du hjelp i å velge en leverandør til din nettside kan du kontakte oss ved å sende en e-post til [email protected] så hjelper vi deg gjerne.

Artikler

Relaterte artikler

Close